Základní pravidla / správná technika a čepování

Správná technika čepování

Na hladinku, otočný kohout

1
Pomalu pootevři kohout a jemně nařízni malý objem pěny.
2
Ponoř kohout pod pěnu pod úhlem 45° a naplno otevři průtok piva.
3
Drž kohout pod hladinou, po dosažení okraje jej rychle uravři.
4
Pivo má krásnou krémovou pěnu plnou piva, která je naprosto jemná a rovná.
Při provádění správné sanitace se vyvarujete poškození chuti a vůně piva, zákalu a rychlé kazivosti.

Najednou, pákový kohout

Varianta „pěna-pivo“
1
Ponoř kohout co nejhlouběji do sklenice pod úhlem 45°, na krátkou dobu tlač páku od sebe a vytvoř pěnu.
2
Následně dočepuj pivo na požadovanou míru.
3
Pivo má krásnou krémovou pěnu plnou piva, která je naprosto jemná a rovná.
Rychlý a jednoduchý způsob čepování. Pivo má čerstvou chuť a krémovou pěnu. V porovnání s druhou variantou „pěna-pivo“ je méně složitý.

Nadvakrát

1
Pomalu pootevři kohouta jemně nařízni malý objem pěny.
2
Ponoř kohout pod pěnu pod úhlem 45° a naplno otevři průtok piva
3
Čepuj přibližně do 2/3 sklenice a nech pivo krátce odpočinout.
4
Ponoř kohout pěnnu dočepuj pivo.
5
Pivo má jemnější říz a pěna vystooupí jemně nad okraj.

Pákový kohout

Nadvakrát, pákový kohout

1
Ponoř kohout hluboko do sklenice pod úhlem 45° a krátce zatlač páku naplno od sebe. Vytvoř pěnu a pak naplno otevři průtok piva.
2
Čepuj asi do 2/3 sklenice a nech pivo krátce odpočinout.
3
Ponoř kohout pod pěnu a dočepuj pivo.
4
Pivo má jemnější říz a pěna vystoupí lehce nad okraj.
Dělší způsob čepování. Pivo má menší říz a pěna tvoří mírnou čepici.

Nejčastější chyby ovlivňující chuť a vzhled piva

Čepování z výšky
Pivo přichází do styku se vzduchem, čímž oxiduje a tedy zvětrává. Dopadem z výšky se tvoří nadměrné množství pěny a pivo přichází o říz. Suchá pěna je nevzhledná a ulpívají na ní nečistoty.
Odkapávání do sklednice pod pípi
Odkapáváním pivo nabývá na teplotě, přichází o říz i pěnivost a mění se tak negativně jeho chuť.
Odkapávání
Pěna piva propadává, tvoří se nadměrné bubliny, pivo přichází dokontaktu se vzduchem a rychleji oxiduje.
Dolévání piva
Doléváním již dříve načepovaným pivem ztrácí pivo říz, nabývá na teplotě a vzhled je neestetický.
Prasklá sklenice
Sklenice může poranit hosta, působí velmi nereprezentativně.
Odhazování pěny
Pivo získává suchou pěnu, která není estetická, pěna rychleji padá, chuť se negativně mění.
Zpět do menu