Základní pravidla / technická kvalita
Pravidla pro perfektní pivo
Pravidla pro perfektní pivo
Kvalitně ošetřené a načepované pivo je nezbytnou
součástí spotřebitelského zážitku.
součástí spotřebitelského zážitku.
Kvalitně ošetřené a načepované
pivo je nezbytnou součástí
spotřebitelského zážitku.
pivo je nezbytnou součástí
spotřebitelského zážitku.
Sanitace
Sanitaci provádějte minimálně 1x za 14 dní.
Doporučujeme pravidelný proplach vodou.
Při provádění správné sanitace se vyvarujete poškození chuti a vůně piva, zákalu a rychlé kazivosti.
Volba tlačného plynu
Nepoužívejte kompresor (vzduch).
Využívejte ideálně směs plynů CO2+N2 v poměru 50:50, nebo CO2.
Správný tlačný plyn zajistí perfektní kvalitu piva.
Tlačení vzduchem ohrožuje říz a pěnivost piva, které je kyselé a rychle se kazí.
Pravidla skladování
Nejdříve narážejte sudy, které jsou ve skladu nejdéle.
Vyvarujte se vysokých skladovacích teplot - dodržte alespoň méně než 25°C, chraňte sudy před přímým sluncem.
Udržujte sudy i skladovací prostory v čistotě.
Se sudy manipulujte šetrně.
Před naražením nechte sud alespoň 24 hodin odpočívat.
Při dodržení pravidel zamezíte nadměrné pěnivosti, kalné barvě, nesprávné chuti, vůni a nedostatku řízu.
Čistota zařízení
Výčepní prostor udržujte v čistotě.
Narážecí hlavy nepokládejte na zem a udržujte je v čistém stavu.
Výčepní kohouty pravidelně oplachujte vodou.
Čistota zařízení je pro kvalitu piva nezbytná. V opačném případe může být chuť a vůně piva poškozená (zákal, pivo může zapáchat a rychle se kazit).
Práce s kelímkem
Kelímky skladujte v čistém a suchém místě, neskladujte na přímém slunci,
případně v blízkosti zdroje tepla (lednice apod.).
Doporučujeme styl čepování pivo/pěna.
Do kelímku zásadně nesaháme
Postup mytí skla
Výčepní prostor udržujte v čistotě.
Nejprve vylejeme zbytky piva do odpadu
Vypláchneme sklo vodou od hrubých nečistot
Umyjeme sklo kartáčem a určeným přípravkem na mytí skla
Vypláchneme sklo studenou vodou
Suchá sklenice
Bubliny piva se usazují na stěnách sklenice.
Velké bubliny
Jarová pěna je důsledkem špinavé sklenice.
Mastná sklenice
Pivo nezanechává stopy na sklenici (kroužkování).
Správné mytí skla zabezpečí, že bubliny neulpí na stěně sklenice, pěna bude mít správnou barvu i konzistenci a pivo bude kroužkovat.
Správná kvalita čepování